Gemeente faalt in sluikstortbeleid – gevolgen van foute beslissing 2021 nu zichtbaar
Onze bedenkingen bij de gemeenteraad van 23/1/2025
We betreuren dat Incovo de samenwerking met de gemeente betreffende het sluikstortbeleid en zwerfvuilbeleid stopzet, maar deze keuze is volgens Groen+Vooruit een gevolg van een foute beslissing in 2021. Toen besliste de toenmalige (en dus huidige) meerderheid om het contract met Intradura te verbreken en de recyclageparken over te dragen aan Incovo (en daarbij ook de sluikstort- en zwerfvuilhandhaving). We waarschuwden toen al dat INTRADURA deze contractbreuk niet zou pikken, maar onze opmerkingen werden weggelachen. In 2023 kregen we gelijk en de Raad van State floot de gemeente terug: het beheer van de recyclageparken werd opnieuw in handen van Intradura gegeven. Incovo bleef achter met lege handen en bleef enkel verantwoordelijk voor het sluikstortbeleid.
Het stond in de sterren geschreven dat Incovo het sluikstortbeleid, van zodra ze er vanaf konden, op 31 december 2024 met een opzegtermijn van 3 maanden zou opzeggen. De vraag is wie deze zware opdracht na 1 april op zich zal nemen.
We vroegen de gemeente naar de stand van zaken en we kunnen besluiten dat ze eigenlijk nergens staat wat betreft het zoeken naar een alternatieve oplossing. Ook evaluatiegesprekken met Incovo of vergelijkend onderzoek met andere gemeenten werd niet gevoerd, ondanks eerdere beslissingen in het college van burgemeester en schepenen.
Volgens schepen Lauwers (Vernieuwing) “staat de netheid van de gemeente hoog op het verlanglijstje van het college”, maar daar zien wij in de praktijk niets van terug. Waar zijn de concrete voorstellen en acties? Wat gebeurt er vanaf 1 april op het vlak van sluikstort- en zwerfvuilbeleid?
Verder hadden we nog bedenkingen bij:
- We vroegen om het bestrooien van de fietspaden beter te doen bij de volgende winterprik. Tijdens de afgelopen sneeuwperiode liet dit op sommige plaatsen de wensen over, ondanks de verdienstelijke inspanningen van de gemeentediensten.
- We vroegen een stand van zaken rond de aanpak van de sluikstort in Cargovil, de situatie daar is al lang niet meer houdbaar. Agentschap Wegen en Verkeer werkt aan een plan om dit op te lossen, maar ook de gemeenten Vilvoorde en Zemst moeten hier mee akkoord gaan. We volgen dit verder op.
- We volgen het dossier rond een nieuwe omgevingsvergunning voor de Asfaltcentrale (de huidige loopt eind dit jaar af) van dichtbij op. Deze zou levenslang gelden, maar gezien de problemen rond de uitstoot (kankerverwekkende stoffen) bij het gebruik van recyclage asfalt waartegen momenteel nog onvoldoende performante en bewezen sluitende oplossingen zijn, heeft Groen+Vooruit (naast actiecomité, natuurpunt, …) bezwaar ingediend. Het schepencollege heeft op basis van deze bezwaren en het advies van de gemeentelijke diensten hierover, een voorwaardelijk gunstig advies (om en bij de 20 voorwaarden) afgeleverd aan de provincie. Vermits dit om een klasse II bedrijf gaat, is het de provincie die de omgevingsvergunning verleent. De provincie zal op 4 maart haar beslissing bekend maken.
Indien de provincie dit advies niet overneemt en toch een omgevingsvergunning verleent, zonder de meest cruciale voorwaarden over te nemen, kan tegen deze beslissing in beroep worden gegaan. Tijdens de gemeenteraad van 23/01 stelden wij de vraag of, indien dit het geval zou zijn, in samenspraak met alle fracties een eventueel beroep ingediend kan worden. We zijn blij met het antwoord van de burgemeester dat dit een interessante piste lijkt, alsook dat zo goed als al onze bezwaren werden meegenomen in hun advies.
- We vroegen om extra zebrapaden te schilderen op het Gemeenteplein in Strombeek ter hoogte van de ingang van de parking. De huidige situatie heeft al voor gevaarlijke situaties gezorgd. Het gemeentebestuur zegt het te bekijken.