Het wordt anders!

Pour le changement!

Make it change!

Gemeente loopt achter op doelstellingen lokaal klimaatpact

  1. Lokaal Energie- en Klimaatpact

In het jaar 2021 tekent de gemeente Grimbergen het lokaal energie- en klimaatpact (LEKP) 1.0 met de Vlaamse overheid waarin de gemeente belooft zich te engageren om stappen te zetten om de klimaattransitie waar te maken. Tegen 2030 moeten een hele reeks klimaatdoelstellingen behaald zijn, waarvoor de gemeente ook subsidies kan krijgen van de Vlaamse overheid. Enkele van de initiatieven die ze zou ondernemen zijn groen aanplanten, hernieuwbare energieprojecten opstarten, duurzaam transport voorzien, en ontharden. In 2022 ondertekent Grimbergen ook LEKP 2.0, waarin nog extra doelstellingen worden geformuleerd.

Het is duidelijk dat de gemeente inspanning heeft geleverd om de klimaatimpact van het eigen patrimonium te verkleinen: op vlak van de doelstellingen voor energiereductie en CO2-reductie zitten we op de goede weg en lopen we zelfs voor. Ook is er een warmtebeleidsplan uitgewerkt en is er een sterke stijging van het aantal laadpalen. Tot daar het goede nieuws, want op bijna elk ander punt van het pact scoort de gemeente slecht tot zeer slecht. Ook al is de vooruitgang groter dan vorig jaar, het gaat nog steeds te traag. 

Groen+Vooruit merkt op dat vooral een collectieve aanpak uitblijft, hoewel daar juist de grootste winst te halen valt. Er zijn slechts 21 collectieve renovaties uitgevoerd, waarvan slechts 4 fossielvrije renovaties. Onze fractie vraagt zich af of de gemeente zelf niet nog meer de regisseursrol opnemen en actief wijken kan aanspreken en meekrijgen in het verhaal rond collectieve renovaties, zoals nu in Paalveld al gebeurt? Ook coöperatieve energieprojecten, waarbij burgers zelf investeren in groene energie raken niet van de grond. SPV Groene energie heeft weliswaar enkele goede projecten opgeleverd, maar het aandeel burgerparticipatie blijft klein. Projecten van echte burgercoöperaties blijven beperkt… Tenslotte lazen we dat er heel wat uitnodigingen zijn verstuurd voor klimaattafels, maar dat deze nooit zijn georganiseerd wegens gebrek aan interesse. Hoe zal de gemeente in de toekomst ervoor zorgen dat deze participatiemomenten effectief georganiseerd worden? Tot slot haalde onze fractie aan dat minister Crevits besliste dat de subsidies voor het LEKP afgeschaft zullen worden in de toekomst. Daaropvolgend vroegen we of het bestuur van plan is de projecten te blijven uitvoeren, zelfs als de subsidies wegvallen. 

Schepen Lauwers sprak onze fractie in verband met de collectieve aanpak tegen. Ze stelt dat er wel al initiatieven genomen zijn zoals Devoswijk. Ze bevestigt ook dat het bestuur zulke inspanningen zal blijven doen. In het kader van budgetbesprekingen zal schepen Lauwers bekijken wat mogelijk is. Ondanks het wegvallen van subsidies wil de gemeente haar ambities waarmaken, en zal ze andere kanalen aanspreken (vb. Fonds Luchthaven Zaventem). Tot slot geeft de schepen toe dat de klimaattafels inderdaad een aspect is dat bekeken moet worden, maar concrete maatregelen wist ze ons niet te geven.

Na antwoord op onze vragen sloot onze fractie af met enkele suggesties om burgerparticipatie te verhogen:

  • Binnen de milieu, natuur en klimaat raad een werkgroep “klimaatactie” oprichten;
  • Kiezen voor intense  samenwerking  met de lokale energiecoöperatieve Noordlicht;
  • Het klimaatbeleid visueel maken in de gemeente door een Facebookpagina over klimaatbeleid aan te maken en de fluohesjes met het opschrift “doe mee voor minder CO2” opnieuw te promoten.
  1. Nieuw beleidsplan blijft nog vaag

De oppositie stelde veel vragen over de krachtlijnen van het nieuwe beleid. We wilden vooral graag weten “op welke manier“ ze hun ambities gingen waarmaken, want het document dat al sinds de verkiezingen gebruikt wordt als coalitieakkoord is weinig concreet. Dit zorgde er ook voor dat we bij bijna elk punt vragen konden stellen, waar de meerderheid maar soms op kon antwoorden.

Dat de financiële situatie niet rooskleurig oogt voor de gemeente is niet nieuw. Het is ook daarom dat een concreet beleidsplan nog steeds uitblijft: de meerderheid wil eerst grondig de financiën bestuderen en zorgen dat hun plannen betaalbaar zijn. Iets wat we natuurlijk enkel kunnen toejuichen – we kijken dan ook uit naar het moment dat het concrete plan er ligt. We vroegen aan schepen Olbrechts hoe de gemeente genoeg financiële ruimte zal vinden: zullen er nieuwe inkomsten gezocht worden (buiten subsidies) of zal er enkel bespaard worden? Schepen Olbrechts sluit niets uit en geeft aan dat er aan beide kanten een inspanning geleverd moet worden. Met andere woorden, zowel de inkomsten zullen verhoogd worden (betekent dit hogere belastingen?) als de uitgaven verlaagd.

  1. Afvalbeleid

Incovo staat niet langer in voor het zwerfvuil- en sluikstortbeleid van de gemeente. Voortaan zal Intradura instaan voor het sluikstortbeleid en handhaving. Het zwerfvuilbeleid, echter, valt nu volledig onder de verantwoordelijkheid van de reeds zwaarbelaste gemeentedienst ‘omgeving’. De dienst zal onder andere instaan voor de begeleiding van zwerfvuilvrijwilligers en voor het netjes houden van onze straten en pleinen. Groen+Vooruit vreest dat het zwerfvuilbeleid in de problemen zal komen, dat de netheid van de straten en pleinen hieronder zal lijden, en dat de kwaliteit van de begeleiding van vrijwilligers achteruit zal gaan.

  1. Gemeentelijke adviesraden

Schepen De Wilde is van plan alle adviesraden tegen het licht te houden om zo de participatie en de werking ervan te verbeteren. Deze oefening zal tijd in beslag nemen en we kregen de garantie dat de voltallige gemeenteraad hierbij betrokken zal worden. In afwachting van deze oefeningen, worden de adviesraden in hun huidige vorm verder gezet. 

De statuten voor de jeugdraad moeten opnieuw goedgekeurd worden. Volgens onze fractie heeft deze adviesraad veel potentieel, maar in de huidige vorm komt dit niet tot uiting. We hadden ook enkele bedenkingen over de statuten, die we graag met de schepen deelden. Zo lazen we dat slechts  10% van de stemgerechtigden in de algemene vergadering uit niet-georganiseerde jongeren mag bestaan (jongeren die niet in een vereniging zitten). We vinden dat dit de participatie van deze grote groep jongeren sterk kan belemmeren. Voor ons moet dit percentage veel hoger zijn, waarom niet gewoon 50/50? Schepen De Wilde wil zo vermijden dat er een onevenwicht ontstaat bij een stemming, maar zegt dat hij dit zeker meeneemt in de verdere bespreking. Verder hebben we ervoor gezorgd dat de adviezen die de jeugdraad geeft moeten worden afgeleverd door de algemene vergadering en niet enkel door de voorzitter, zodat alle jongeren gehoord worden. Tenslotte hebben we de schepen op het hart gedrukt dat ook kinderen jonger dan 18 jaar inspraak verdienen in de gemeente. In naburige gemeenten bestaan er zulke initiatieven, die we zeker zelf ook verder zullen bekijken. 

  1. Verder vroegen we nog
  • Groen+Vooruit juicht het initiatief van de nieuwe deelfietsen aan Grimbergen Stelplaats en aan de kerk van Strombeek toe. Echter vroeg onze fractie op de gemeenteraad van 27 maart of het mogelijk is aan Haviland voor te stellen om een extra verdeelpunt te voorzien aan de Carpoolsite van Strombeek aan de Antwerpselaan. Deze plek lijkt ons namelijk ideaal gelegen, gezien pendelaars daar de tram nemen. Schepen Roosen antwoordde dat er zeker extra fietsen kunnen bijkomen in de toekomst als dit nodig blijkt. Voorlopig is er een extra dropzone voorzien op het punt van de Romeinse Steenweg/Van Elewyckstraat.
  • Onze fractie vroeg waarom de snoei van de bomen in de Speelbroek en Kruisstraat zo ingrijpend is en waarom er geen gespreide snoei kon gebeuren om zo het straatbeeld te bewaren. Schepen Lauwers heeft in elk geval niet de opdracht gegeven om “ingrijpend” te snoeien, iets wat ze hopelijk nooit zal doen als het van de Groen+Vooruit fractie afhangt.
  • Groen+Vooruit haalde het probleem van loslopende honden aan en vroeg of hier zowel meer toezicht als sensibilisering rond voorzien kan worden.
  • Ook het probleem van de crossmotoren die dagelijks over de veldwegen in de Potaarde rijden werd door ons benoemd. De politie weet van de problematiek en heeft recent opgetreden tegen het probleem.
  • Tot slot vroegen we of het bestuur een plaats kan voorzien voor de wagens van het Rode Kruis Grimbergen, vermits ze nu een loods huren in Strombeek. De volledige opbrengst van de stickerverkoop gaat op dit moment naar de huur, middelen die ze zeker op een nuttigere manier kunnen inzetten.