Groen+Vooruit stelt vast dat de gemeente opnieuw één van haar eigendommen verkoopt om de financiële eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Concreet gaat het om een grond die geschat wordt op 350.000 EUR. De gemeente vraagt als minimum verkoopprijs 400.000 EUR.
In de verkavelingsvoorschriften voor de tuin worden er terecht strenge voorwaarden opgelegd betreffende groenvoorziening en eventuele verharding, zoals dat overdekte constructies en zwembaden hier niet zijn toegelaten, alsook dat de volledige tuin hoofdzakelijk dient aangelegd te worden met groen.
Echter lezen we in dezelfde bijlage dat er voor de inrichting van de tuin verwezen wordt naar de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening, waardoor die precieze verkavelingsvoorschriften niet meer concreet vermeld worden. Bij de voorschriften voor het gebouw zelf lezen we onder andere dat ondergrondse constructies niet zijn toegelaten gezien de overstromingsgevoeligheid. In de paragraaf over de inplanting lezen we dan weer dat de toekomstig op te richten woning beschermd dient te worden tegen schade ten gevolge van wateroverlast. Het dorpelpeil dient minstens 30 cm boven het hoogst gekende overstromingspeil te liggen…
Rekening houdend met de klimaatverandering en de toenemende risico’s voor waterbommen en zeer hevige regenval op zeer korte termijn is het zeer twijfelachtig of de toekomstige kopers van de grond en eigenaars van de woning die vergund zal worden de voeten droog zullen kunnen houden. Door de verkoop van deze bouwgrond in overstromingsgevoelig gebied gaat de gemeente in tegen beleidslijnen die voormalig Vlaams Minister van Omgeving Demir zelf uitvaardigde met het oog op het afremmen van bouwprojecten in waterzieke gebieden.
Onze fractie stelde daarom voor dat de gemeente dit perceel niet verkoopt en beslist het onbebouwd te laten als bufferzone voor waterberging langs de Aabeek. Tot onze grote spijt werd dit voorstel verworpen en gaat de verkoop door.
Tijdelijke sluiting Lago Club/Pierebad
De kosten aan het Pierebad blijven oplopen, dit zal van onze gemeente zeer grote financiële inspanningen eisen. Een gevolg van de concessieovereenkomst die de gemeente in 2021 sloot met Lago. Groen+ en Vooruit waren indertijd zeer kritisch op de overeengekomen concessievoorwaarden waarbij vooral de concessienemer Lago het onderste uit de kan wist te halen.
Om het zwembad in de overeengekomen conditiestaat af te leveren, staan er dit najaar opnieuw grote werken voor de deur, die gepaard zullen gaan met een langdurige sluiting. Onze fractie dringt er bij het gemeentebestuur dan ook op aan om de getroffen gebruikers, clubs en scholen tijdig te informeren en samen met hen proactief op zoek te gaan naar mogelijke alternatieven.
Verhoogde drempel spreekrecht burgers
Tijdens de gemeenteraad van 24/04/2025 konden we stemmen voor de goedkeuring van een nieuw huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Hierin stelt de meerderheid voor om de hoeveelheid handtekeningen om spreekrecht te krijgen in de gemeenteraad op te trekken naar 450 inwoners. Voor Groen+Vooruit lijkt dit aantal te hoog. In Oostende bijvoorbeeld, een stad met 72.000 (Grimbergen heeft er 40.000), ligt het aantal op 500. Onze fractie draagt participatie en betrokkenheid van de burger hoog in het vaandel want we vinden dat niet enkel wij de burgers moeten vertegenwoordigen in de gemeenteraad, maar dat ze ook zelf gedurende die zes jaar inspraak moeten hebben. We stelden daarom een amendement voor waarbij 300 handtekeningen volstaan. Helaas werd ons voorstel verworpen. Gelukkig is het huishoudelijk regelement op andere vlakken wel een verbetering, zo werd vastgesteld dat de gemeenteraad altijd fysiek moet doorgaan, werden duidelijke regels vastgelegd voor de debatten en werd er verder wel voldoende aandacht aan participatie van de burgers besteed (buiten het bovenstaande dan…).
Gebruik ANPR camera’s
De discussie rond het gebruik van ANPR camera’s voor trajectcontroles voor verkeersveiligheid en het gepast omgaan met de privacy van de bestuurders loopt verder. Grimbergen investeerde in de installatie van Automatic Number Plate Recognition camera’s (Automatic Number Plate Recognition: ANPR), bijvoorbeeld in de Spaanselindebaan. Op de gemeenteraad is er gevraagd om opschorting van alle gebruik van de ANPR camera’s naar aanleiding van de beslissing van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens door een andere oppositiefractie, waar niet op in is gegaan. De meest recente beslissing van 26.2.2025 (https://assets.vlaanderen.be/image/upload/v1742224029/repositories-prd/262489_okyi3g.pdf ) hierover komt van de Raad van State, maar we lijken nog niet aan het einde te zijn voor wat betreft de discussie over het gebruik van ANPR camera’s door gemeenten. We pleiten voor een goed evenwicht tussen inzet voor verkeersveiligheid en omgang met de data van onze burgers en uiteraard dat we ons uiteindelijk schikken in de uitkomst.
Verder vroegen we nog:
Naar de stand van zaken omtrent de werken aan de fietspaden aan de Veldkant en in Strombeek. Deze konden voorheen niet plaatsvinden wegens te veel regen, maar april was een zeer droge en warme maand en toch werden de werken opnieuw niet uitgevoerd. Het bestuur liet weten dat deze pas voor juni-september zullen zijn aangezien de overeenkomst met de firma die de belijningen doet eerst vernieuwd moest worden.
De huidige financiële situatie van Ter Biest is niet rooskleurig. De eigen begroting voorziet niet voldoende middelen om de personeelsformatie te betalen waardoor er op dit moment een tekort is van meer dan € 100 000 om het personeel te betalen. Daarbij komt nog eens een tekort aan werkkrachten door langdurig zieken en ontslagen. We vroegen schepen De Meyer hoe hij dit zal aanpakken en hij wees ons op de grotere financiële oefening die de gemeente op dit moment aan het doen is. Verder wordt er ook ingezet om interims om de tekorten op te vangen (helaas zijn deze vaak duurder).
We vroegen schepen Lauwers hoe de sluitstort efficiënt zal worden aangepakt. De eigen diensten stellen vast dat de vele camera’s die geïnstalleerd zijn maar zelden leiden tot het identificeren van de sluikstorters, ondanks dat de gemeente er zo hard op inzet. Daarbij wezen de eigen diensten ook op het groot tekort aan glasbollen. Volgens de schepen is het moeilijk om geschikte plaatsen te vinden. Er zal daarom onderzocht worden of een huis-aan-huis ophaling van het glas eventueel een oplossing biedt.
Uit de rapportage Kinderopvang voor baby’s en peuters (zeg maar voordat ze naar school kunnen) van 2024 bleek weer het grote gebrek aan opvangplaatsen. Van de 620 uniek aanvragen voor een aanvraag voor een plaatsje in een kribbe, kon er aan 130 een opvangplaats aangeboden worden, de overige 490 moesten in eerste instantie onbeantwoord blijven. Het bestuur geeft aan acties te willen ondernemen om te werken aan het grote tekort aan plaatsen, maar blijft nog vaag over welke.